Venni, vagy nem venni: az itt nem kérdés!

JOLO

Magánszemélytől vagy cégtől?

2015. szeptember 30. - JOLO.hu webáruház

Előző posztunkban már érintettük a használt telefonok vásárlásának kockázatait. Egy kicsit alaposabban is körüljárjuk ezt a kérdést, ezáltal is segítséget nyújtva nektek abban, hogy mit és hol érdemes vásárolni.

used_mobile_store_01.jpg

 MOBILTELEFON KERESKEDÉSEK

Manapság már szinte minden sarkon belefuthatunk használt mobiltelefont árusító boltokba, amik nevetséges áron veszik be megunt készüléked, és hatalmas haszonnal próbálnak túladni rajta. Mivel tényleg mindenhol találkozhatunk velük (aluljárókban, plázák folyosóin, metróállomásokon, forgalmasabb utcasarkokon), ezért az ember életében legalább egyszer betér egy ilyen egységbe.

Előnye: Az esetek nagy részében korrekt, hozzáértő kiszolgálásra és "amit látsz, azt kapod" vásárlási élményre számíthatunk. Egy helyen megkaphatjuk a telefonhoz szükséges tokot, fóliát, memóriakártyát, egyéb kiegészítőket, illetve ami nincs, azt is hamar beszerzik nekünk. Nekik (is) minden ügyfél fontos, probléma esetén nem kell félnünk, hogy az eladó eltűnik, vagy nem reagál a panaszra.

Hátránya: Mivel az ilyesféle üzleteknek elég jelentős költségekkel kell számolniuk (bérleti díj, alkalmazottak), ezért elég agresszív árpolitikát gyakorolnak. Nagyon nyomott áron veszik be a használt készülékeket, és igencsak drágán kínálják. Azonban ha SOS szükségünk van egy telefonra, töltőre vagy egyéb kiegészítőre, jó alternatíva lehet.aprohirdetes.jpg

APRÓHIRDETÉSI OLDALAK

A Jófogás vs. OLX enyhén kartell-szagú megállapodása óta Magyarországon csak előbbi maradt, mint egyetlen mérvadó apróhirdetési oldal. Természetesen sokan próbálkoznak felnőni hozzá, de egy két tematikus kivételtől eltekintve (Hardverapró) nem sok sikerrel. Egy hirdetési oldal használhatóságát a rajta hirdető emberek száma határozza meg, és ez jelenleg csak a Jófogásnál éri el a kritikus tömeget. Kiskutyától a talicskáig, telefontól az autóig mindent meg lehet itt találni szép számban. Néha pont a hirdetetések hatalmas száma okozza a problémát, ugyanis a kismillió termék közül nehéz kibogarászni azt, amit keresünk. Ebben természetesen a hirdetőknek is nagy szerepe van, mert elenyésző azok száma, akik egyértelmű és korrekt leírást adnak a kínált eszköről.

Előnye: "Minden szinten, szinte minden" - Nincs olyan termék, amit ne lehetne megtalálni, és egy kis türelemmel akár nagyon jó vételekbe is belefuthatunk.

Hátránya: Első és legfontosabb hátránya, hogy a termék megérkezéséig (jobbik esetben a személyes találkozásig) nem lehetünk benne biztosak, hogy a hirdetés szövege megfelel-e a valóságnak. Akkor a legfájóbb, amikor az ország túlsó feléből rendelünk egy kifogástalannak mondott telefont, és csak a néha borsos szállítási díj kifizetése, és a csomag kibontása után derül ki, hogy hiányzik a töltője, vagy repedt a kijelzője, esetleg részletre lett vásárolva, és nemfizetés miatt egy-két héten belül letiltják a készüléket. A klón készülékekről, vagy a kínai gagyikról már nem is beszélnék. Ezen kívül a hirdetők bizalmatlansága is hátrányként említendő, sokan nem hajlandóak utánvéttel feladni a csomagot (előre utalás), vagy csak és kizárólag a személyes átvétel jöhet szóba. Számlát és garanciát magánszemélytől nem is várhatunk.

online_store.jpg

ONLINE BOLTOK

Az online kereskedelem egyre nagyobb mértékben bővül, már Magyarországon is. A vásárlók egyre szívesebben válogatnak webáruházak kínálatából, melyek berendezkedésükből fakadóan tudják kínálni ügyfeleiknek a "megbízhatóság-gyorsaság-jó ár" szentháromságot. Egy sor kisebb-nagyobb internetes kereskedő árul telefonokat, melyek megbízhatóságáról elsősorban az oldal kinézete és az azon talált információk alapján győződhetünk meg. Van közöttük nagy múlttal rendelkező, nagy választékkal és remek ügyfélszolgálattal rendelkező, és új, még limitált készlettel, de folyamatosan fejlődő vállalkozás is.

Előnye: Ha megbízható oldalról (bejegyzett cég, telefonszámmal, címmel) rendelünk, nagy meglepetés nem érhet minket. Számla és garancia szinte minden esetben jár a készülékek mellé, és probléma esetén is nyugodtan forulhatunk hozzájuk. A kínált termékeket általában pontosan és korrekten hirdetik, kérdés esetén őszinte és kielégítő választ adnak. Mivel nem kell üzlethelyiséget bérelniük, ezért jóval kedvezőbb árakkal dolgoznak, mint az offline boltok.

Hátránya: Dombornyomott bankkártya és/vagy PayPal számla hiányában kevés online boltban vásárolhatunk.

Nem tettünk említést az online aukciós portálokról, mint pl. a Vatera vagy az eBay. Személyes tapasztalataim alapján a Vatera előnyei és hátrányai nem sokban különböznek az apróhirdetési oldalaktól, azon kívül, hogy használata - főleg eladói oldalról - néha eléggé költséges lehet.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

http://kevesebbertobbet.blog.hu/api/trackback/id/tr447870964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.