Venni, vagy nem venni: az itt nem kérdés!

JOLO

Klón, vagy nem klón?

2015. november 08. - JOLO.hu webáruház

Szerencsére egyre több helyen tiltják, mégis pillanatok alatt belefutunk az úgynevezett klón készülékekbe. Pontosan ugyanúgy néznek ki, mint az eredeti, csak jóval olcsóbban kínálják őket. A korrektebb eladók külön felhívják a figyelmet, hogy ez bizony csak másolat, de vannak, akik eredetiként próbálják elpasszolni. A vevő örül, hogy micsoda jó üzletet csinált, aztán az első bekapcsoláskor jön a pofon. A klón telefonok ugyanis csak és kizárólag a kinézetükben hasonlítanak az eredetihez, az anyaghasználat és a jóval szerényebb teljesítmény hamar árulkodni fog. Sokszor még olyan alapvető dolgok is hiányoznak a készülékből, mint a GPS vagy a WiFi.

201311131224492271.jpg

Szóval adott egy olcsón hirdetett készülék, amit szeretnénk megvásárolni. Honnan tudhatjuk, hogy itt bizony csak egy hamisítvánnyal van dolgunk? Mi, a JOLO-nál egy egyszerű tesztsorozattal próbáljuk meg kiszűrni őket. Ha gyanúsan olcsó készülék akad a kezedbe, végezd el te is a következőket:

1., Alaposan vizsgáljuk meg a dobozt, a készülékhez tartozó papírokat, leírásokat, majd a telefon borítását. A hamisítványokon sokszor más alakú a hangszórórács, esetleg teljesen máshol található, mint az eredeti készüléken. A telefon vastagsága is árulkodó lehet, főleg a mai, papírvékony eszközök korában. Másképp nézhet ki a LED vaku, illetve a színe is sárgás lehet.

2., Kapcsoljuk be a telefont, és jól nézzük meg a kijelzőt. Manapság a csodálatos képet adó kijelző a telefon egyik legdrágább alkatrésze, ezért ezen tudják a hamisítók a legtöbb pénzt megspórolni. Ha képminőségben, színtelítettségben nem hozza az elvárt szintet, már kezdhetünk is gyanakodni. Sokszor a betekintési szög is bámulatosan rossz, csak akkor látjuk rendesen, ha pont szemből nézzük a képernyőt.

3., Kutakodjunk a menükben, és keressünk árulkodó jeleket. Ha a magyarosítás nem teljes (bizonyos szavak, vagy mondatok nincsenek lefordítva, esetleg rossz magyarsággal), ha valamelyik alapvető funkció nem működik (GPS, WiFi, fényképező, stb.), ha látványosan lassú vagy akad a rendszer, akkor már búcsúzzunk is el az eladótól.

4., Árulkodó lehet a kamera is: csináljunk vele néhány képet, és nézzük meg alaposan, hogy milyen minőségű lett az eredmény.

5., Ha mindezek még mindig nem segítettek eldönteni a kérdést, akkor csináljunk egy teljes rendszer visszaállítást, az újraindítási képernyő már gyanús lehet. Ha még az sem, akkor a menüben nézzük meg a legfontosabbakat, mint az elérhető tárhely és információk a telefonról.

maxresdefault.jpg

6., Végső megoldásként telepítsük az AnTuTu Officer nevű programot (csak Androidra érhető el a Play áruházból), és indítsuk el. A program szinte azonnal elárulja, hogy valódi vagy hamis, klón telefont tartunk a kezünkben. Amennyiben ilyen-olyan hibaüzenetekkel a programot nem tudjuk a készülékre telepíteni, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy a készülék nem eredeti.

screenshot00028.jpg

Ha betartjuk a legfontosabb szabályokat, és nem hiszünk az ingyen ebéd mítoszában, akkor nagy eséllyel csak akkor kerül a kezünkbe hamisítvány, ha direkt keressük. Ne kockáztassunk, olcsó húsnak mindig híg a leve!

A bejegyzés trackback címe:

http://kevesebbertobbet.blog.hu/api/trackback/id/tr168060172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.