Venni, vagy nem venni: az itt nem kérdés!

JOLO

Klón, vagy nem klón?

2015. november 08. - JOLO.hu webáruház

Szerencsére egyre több helyen tiltják, mégis pillanatok alatt belefutunk az úgynevezett klón készülékekbe. Pontosan ugyanúgy néznek ki, mint az eredeti, csak jóval olcsóbban kínálják őket. A korrektebb eladók külön felhívják a figyelmet, hogy ez bizony csak másolat, de vannak, akik eredetiként próbálják elpasszolni. A vevő örül, hogy micsoda jó üzletet csinált, aztán az első bekapcsoláskor jön a pofon. A klón telefonok ugyanis csak és kizárólag a kinézetükben hasonlítanak az eredetihez, az anyaghasználat és a jóval szerényebb teljesítmény hamar árulkodni fog. Sokszor még olyan alapvető dolgok is hiányoznak a készülékből, mint a GPS vagy a WiFi.

201311131224492271.jpg

Szóval adott egy olcsón hirdetett készülék, amit szeretnénk megvásárolni. Honnan tudhatjuk, hogy itt bizony csak egy hamisítvánnyal van dolgunk? Mi, a JOLO-nál egy egyszerű tesztsorozattal próbáljuk meg kiszűrni őket. Ha gyanúsan olcsó készülék akad a kezedbe, végezd el te is a következőket:

1., Alaposan vizsgáljuk meg a dobozt, a készülékhez tartozó papírokat, leírásokat, majd a telefon borítását. A hamisítványokon sokszor más alakú a hangszórórács, esetleg teljesen máshol található, mint az eredeti készüléken. A telefon vastagsága is árulkodó lehet, főleg a mai, papírvékony eszközök korában. Másképp nézhet ki a LED vaku, illetve a színe is sárgás lehet.

2., Kapcsoljuk be a telefont, és jól nézzük meg a kijelzőt. Manapság a csodálatos képet adó kijelző a telefon egyik legdrágább alkatrésze, ezért ezen tudják a hamisítók a legtöbb pénzt megspórolni. Ha képminőségben, színtelítettségben nem hozza az elvárt szintet, már kezdhetünk is gyanakodni. Sokszor a betekintési szög is bámulatosan rossz, csak akkor látjuk rendesen, ha pont szemből nézzük a képernyőt.

3., Kutakodjunk a menükben, és keressünk árulkodó jeleket. Ha a magyarosítás nem teljes (bizonyos szavak, vagy mondatok nincsenek lefordítva, esetleg rossz magyarsággal), ha valamelyik alapvető funkció nem működik (GPS, WiFi, fényképező, stb.), ha látványosan lassú vagy akad a rendszer, akkor már búcsúzzunk is el az eladótól.

4., Árulkodó lehet a kamera is: csináljunk vele néhány képet, és nézzük meg alaposan, hogy milyen minőségű lett az eredmény.

5., Ha mindezek még mindig nem segítettek eldönteni a kérdést, akkor csináljunk egy teljes rendszer visszaállítást, az újraindítási képernyő már gyanús lehet. Ha még az sem, akkor a menüben nézzük meg a legfontosabbakat, mint az elérhető tárhely és információk a telefonról.

maxresdefault.jpg

6., Végső megoldásként telepítsük az AnTuTu Officer nevű programot (csak Androidra érhető el a Play áruházból), és indítsuk el. A program szinte azonnal elárulja, hogy valódi vagy hamis, klón telefont tartunk a kezünkben. Amennyiben ilyen-olyan hibaüzenetekkel a programot nem tudjuk a készülékre telepíteni, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy a készülék nem eredeti.

screenshot00028.jpg

Ha betartjuk a legfontosabb szabályokat, és nem hiszünk az ingyen ebéd mítoszában, akkor nagy eséllyel csak akkor kerül a kezünkbe hamisítvány, ha direkt keressük. Ne kockáztassunk, olcsó húsnak mindig híg a leve!

Milyen telefont, mennyiért?

Mindenki a legújabb iPhone-ról meg Samsung Galaxy-ról beszél, de a zsebében egy leharcolt, filléreket érő HTC, Sony vagy Samsung lapul. De majd a következő, az biztos egy igazi nagy durranás lesz! - hallom sokuktól, de persze az sem lesz "nagy durranás". Legyünk őszinték: Nem is kell, hogy az legyen!

best-midrange-android-phone.jpg

A telefon már réges-régen elveszítette státuszszimbólum mivoltát, ha volt neki olyan egyáltalán. Kétségtelen, hogy milliós összegekért még mindig lehet kapni elég komoly kinézetű telefonokat, de már a kutyát sem érdekli, hogy milyen készüléket rángatsz elő a zsebedből. Egy sablonra készül az összes, csak valamelyik kisebb, a másik meg nagyobb. Telefonálni, fényképezni, zenét hallgatni, híreket olvasni és a Facebook-on csevegni már mindegyikkel lehet, legyen az akár egy belépőszintű olcsóság, vagy egy méregdrága phablet. Szerencsére az emberek ezen a területen is elkezdtek logikus döntéseket hozni, és már nem az a fontos, hogy feltűnő legyen, hanem hogy megfeleljen az igényeknek.

Telefonvásárlás előtt a legfontosabb eldöntendő kérdések a következők:

  • Milyen élethelyzetekben fogom használni a készüléket?
  • Mekkora összeget szánok rá?
  • Számomra mi a legfontosabb egy készülék esetében? 

Ha ezekre a válaszokra nagyjából pontos válaszokat tudunk adni, akkor máris leszűkítettük a választható telefonok listáját.

Milyen élethelyzetekben fogom használni a készüléket?

Legfontosabb, hogy mennyire kell strapabírónak lennie. Építkezésen, kertészetben, vagy egyéb szabadban végzett foglalkozás közben a készülék jóval nagyobb eséllyel találkozik az elemekkel, mint pl. a szél, az eső vagy hó, por, sár. Ha ilyen jellegű munkát végzünk, érdemes legalább ütés-, por- és cseppálló készüléket vásárolnunk, és lehetőleg masszív tokban tartanunk. Nincs túl nagy választék, de a Samsung Galaxy Xcover 3 vagy a Sony Xperia M4 Aqua már egy jó vétel lehet. Természetesen ebben a szegmensben az igazi nagyágyúkat a Caterpillar (S50, B15Q) készíti, amik szinte elpusztíthatatlanok. Ezek leginkább Android rendszerrel szerelt telefonok, amelyek közepes felszereltséggel rendelkeznek. Ne várjunk legújabb, sokmagos processzort, hatalmas memóriát és fantasztikus minőségű kamerát, de mindennapi használatra tökéletesen megfelelnek, és persze nem kell kétségbeesni, ha kint felejtjük őket pár percre az esőben.

cat-b100-rugged-phone.png

Ha irodai munkát végzünk, és a hobbink sem a terepbiciklizés, akkor nyugodtan választhatunk az átlagos készülékek közül. Itt csak annyira kell figyelni, hogy milyen más platformokkal fogom együtt használni a telefonom. Ha az irodában is és otthon is Microsoft termékek vesznek körül, és esetleg fontos a szinkronizálás, akkor érdemes lehet Windows-os készüléket választani. Az Android is egy nyílt rendszer, remekül együttműködik szinte minden mással, de az iPhone már más tészta. Az Apple pont azzal próbál kitűnni a többi gyártó közül, hogy egyszerre fejleszti a hardvert és a szoftvert. Teljesen zárt a rendszer, ahogy mondani szokták "hülyebiztos", de sajnos pont emiatt nagyon nehézkes a más platformokkal való együttműködése. Ebben a szegmensben a legnagyobb a választék, hiszen egy belépőszintű Androidos rendszertől (Samsung Galaxy Young), az átlagos Windows-os készülékeken át (Microsoft Lumia 640), egészen a csúcskategóriáig válogathatunk (Galaxy S6, Sony Xperia Z5). 

Zenészek, grafikusok, fotósok általában almás eszközöket használnak, mert ezen munkákhoz az Apple termékei valóban nagyszerűek. Ilyen esetben szinte adja magát, hogy a telefon is iPhone legyen, hiszen a szinkronizáció, az iCloud és iTunes gyönyörűen, észrevétlenül dolgozik a kezünk alá. Évente jelenik meg legalább 1-2 új iPhone, ezért csak a pénztárcákon múlik, hogy melyiket válasszuk.

Mekkora összeget szánok rá?

Belépő szintű készülékeket szinte már ingyen lehet szerezni. A Vodafone-Telenor-Telekom hármas, előfizetés vásárása esetén ingyen biztosít számunkra alsó kategóriás, leginkább Androidos készülékeket. Ha nem akarjuk elkötelezni magunkat, de drágálljuk a független, bolti készülékeket, érdemes körülnézni a használtpiacon. Egy újszerű Samsung Galaxy Young 2-t már 16.000,-Ft-ért is bezsákolhatunk.

Közepes szinten elképesztő a választék, az ember tényleg csak a fejét kapkodja. Szó szerint több száz készülék áll rendelkezésünkre, és szinte naponta jönnek az újabb és újabb megjelenések.

sam_0154-1940x1119.jpg

A csúcskategóriában két versenyző harcol az elsőségért: az Apple jelenleg az iPhone 6S illetve 6S PLUS által tömi a zsebeit (300.000,-Ft körül), a Samsung pedig az S6 és S6 EDGE szériával próbálkozik (200.000,-Ft körül).

Számomra mi a legfontosabb egy készülék esetében? 

Egyszerű a kérdés, mégis nehéz lehet egyértelmű választ adni rá. Hiába tetszik, és funkcionálisan teljes mértékben kielégítene egy BlackBerry Passport, ha a mérete miatt nem tudom a farmerem zsebében hordani. Hiába imádom a kisméretű telefonokat, ha azon naponta 4 órát fényképeket kell elemeznem, vagy Excel táblákat szerkesztenem, kell a minimum 5"-os kijelző. A legfontosabb tehát az, hogy a telefont minden egyes élethelyzetemben használhassam, a segítségemre legyen és ne hátráltasson semmiben. Minden más már csak érzelmi döntés.

blackberry-passport-review.jpg  

 Amint az látjuk, a kínálat hatalmas, és csak rajtunk áll, hogy melyiket választjuk. Ha lehetőségünk van rá, nézzünk ki az Interneten 3-4 telefont, de mielőtt megvásárolnánk, menjünk el egy boltba, fogdossuk és nyomkodjuk meg őket. Néha egy gyöngyörű kép is csalóka lehet, és élőben teljesen más az élmény. 

Magánszemélytől vagy cégtől?

Előző posztunkban már érintettük a használt telefonok vásárlásának kockázatait. Egy kicsit alaposabban is körüljárjuk ezt a kérdést, ezáltal is segítséget nyújtva nektek abban, hogy mit és hol érdemes vásárolni.

used_mobile_store_01.jpg

 MOBILTELEFON KERESKEDÉSEK

Manapság már szinte minden sarkon belefuthatunk használt mobiltelefont árusító boltokba, amik nevetséges áron veszik be megunt készüléked, és hatalmas haszonnal próbálnak túladni rajta. Mivel tényleg mindenhol találkozhatunk velük (aluljárókban, plázák folyosóin, metróállomásokon, forgalmasabb utcasarkokon), ezért az ember életében legalább egyszer betér egy ilyen egységbe.

Előnye: Az esetek nagy részében korrekt, hozzáértő kiszolgálásra és "amit látsz, azt kapod" vásárlási élményre számíthatunk. Egy helyen megkaphatjuk a telefonhoz szükséges tokot, fóliát, memóriakártyát, egyéb kiegészítőket, illetve ami nincs, azt is hamar beszerzik nekünk. Nekik (is) minden ügyfél fontos, probléma esetén nem kell félnünk, hogy az eladó eltűnik, vagy nem reagál a panaszra.

Hátránya: Mivel az ilyesféle üzleteknek elég jelentős költségekkel kell számolniuk (bérleti díj, alkalmazottak), ezért elég agresszív árpolitikát gyakorolnak. Nagyon nyomott áron veszik be a használt készülékeket, és igencsak drágán kínálják. Azonban ha SOS szükségünk van egy telefonra, töltőre vagy egyéb kiegészítőre, jó alternatíva lehet.aprohirdetes.jpg

APRÓHIRDETÉSI OLDALAK

A Jófogás vs. OLX enyhén kartell-szagú megállapodása óta Magyarországon csak előbbi maradt, mint egyetlen mérvadó apróhirdetési oldal. Természetesen sokan próbálkoznak felnőni hozzá, de egy két tematikus kivételtől eltekintve (Hardverapró) nem sok sikerrel. Egy hirdetési oldal használhatóságát a rajta hirdető emberek száma határozza meg, és ez jelenleg csak a Jófogásnál éri el a kritikus tömeget. Kiskutyától a talicskáig, telefontól az autóig mindent meg lehet itt találni szép számban. Néha pont a hirdetetések hatalmas száma okozza a problémát, ugyanis a kismillió termék közül nehéz kibogarászni azt, amit keresünk. Ebben természetesen a hirdetőknek is nagy szerepe van, mert elenyésző azok száma, akik egyértelmű és korrekt leírást adnak a kínált eszköről.

Előnye: "Minden szinten, szinte minden" - Nincs olyan termék, amit ne lehetne megtalálni, és egy kis türelemmel akár nagyon jó vételekbe is belefuthatunk.

Hátránya: Első és legfontosabb hátránya, hogy a termék megérkezéséig (jobbik esetben a személyes találkozásig) nem lehetünk benne biztosak, hogy a hirdetés szövege megfelel-e a valóságnak. Akkor a legfájóbb, amikor az ország túlsó feléből rendelünk egy kifogástalannak mondott telefont, és csak a néha borsos szállítási díj kifizetése, és a csomag kibontása után derül ki, hogy hiányzik a töltője, vagy repedt a kijelzője, esetleg részletre lett vásárolva, és nemfizetés miatt egy-két héten belül letiltják a készüléket. A klón készülékekről, vagy a kínai gagyikról már nem is beszélnék. Ezen kívül a hirdetők bizalmatlansága is hátrányként említendő, sokan nem hajlandóak utánvéttel feladni a csomagot (előre utalás), vagy csak és kizárólag a személyes átvétel jöhet szóba. Számlát és garanciát magánszemélytől nem is várhatunk.

online_store.jpg

ONLINE BOLTOK

Az online kereskedelem egyre nagyobb mértékben bővül, már Magyarországon is. A vásárlók egyre szívesebben válogatnak webáruházak kínálatából, melyek berendezkedésükből fakadóan tudják kínálni ügyfeleiknek a "megbízhatóság-gyorsaság-jó ár" szentháromságot. Egy sor kisebb-nagyobb internetes kereskedő árul telefonokat, melyek megbízhatóságáról elsősorban az oldal kinézete és az azon talált információk alapján győződhetünk meg. Van közöttük nagy múlttal rendelkező, nagy választékkal és remek ügyfélszolgálattal rendelkező, és új, még limitált készlettel, de folyamatosan fejlődő vállalkozás is.

Előnye: Ha megbízható oldalról (bejegyzett cég, telefonszámmal, címmel) rendelünk, nagy meglepetés nem érhet minket. Számla és garancia szinte minden esetben jár a készülékek mellé, és probléma esetén is nyugodtan forulhatunk hozzájuk. A kínált termékeket általában pontosan és korrekten hirdetik, kérdés esetén őszinte és kielégítő választ adnak. Mivel nem kell üzlethelyiséget bérelniük, ezért jóval kedvezőbb árakkal dolgoznak, mint az offline boltok.

Hátránya: Dombornyomott bankkártya és/vagy PayPal számla hiányában kevés online boltban vásárolhatunk.

Nem tettünk említést az online aukciós portálokról, mint pl. a Vatera vagy az eBay. Személyes tapasztalataim alapján a Vatera előnyei és hátrányai nem sokban különböznek az apróhirdetési oldalaktól, azon kívül, hogy használata - főleg eladói oldalról - néha eléggé költséges lehet.

 

 

Beázott vagy nem ázott?

samsungwaterdamage.jpg

Használt telefont vásárolni mindig rizikós vállalkozás. Sosem tudhatjuk, hogy a kinézett készülék vajon hogyan és meddig fog az elvárásainknak megfelelően működni. Belefuthatunk részletre vásárolt, és nemfizetés miatt hamarosan letiltásra kerülő, hibásan működő vagy esetleg klón/replika készülékekbe. Mindezek mellett a legrosszabb azonban a vízkáros, azaz már egyszer beázott telefon. A vízkár az egyik legalattomosabb probléma, ami műszaki eszközt érhet, ugyanis legtöbbször a szárítás után hibátlannak mutatkozik a készülék, akár hetekig is. 

Hogyan vizsgálhatjuk meg, hogy a vásárlásra kinézett készülék pottyant-e kádba, úszott-e a mosogatóban, vagy csak simán kinthagyták-e az esőben?

Gyártónként és azon belül is készülékenként változó a helye, de minden egyes telefonban el van rejtve egy kis fehér lapka, az úgynevezett 'Beázás indikátor'. Ennek a fehér lapkának egyetlen funkciója van: ha víz éri, elszíneződik. Mivel a kijelző üvege és a telefon hátlapja nem igazán veszélyeztett felület, a gyártók próbálják olyan helyre pakolni ezt a kis segédet, ahol a vízzel történő érintkezés már okozhat komoly gondokat. Ilyen helyek pl. a hálózati csatlakozó vagy az akkumulátor és környéke. 

 

water-damage-indicator-for-samsung-galaxy-s3-s4.png

Azoknál a telefonoknál, melyeknek a hátlapja eltávolítható, érdemes egy pillantást vetni az akkumulátorra, vagy ha ott nem találjuk, akkor érdemes lehet az akksi környékén keresni.

Bizonyos készülékeknél a hálózati csatlakozó vagy a memóriakártya mélyedésében van az indikátor, mely eléggé feltünő, ha már elszíneződött.

water_damage_indicator_iphone.png

Sokan azzal próbálják rejtegetni a telefon megúsztatott mivoltát, hogy egyszerűen eltávolítják a beázás indikátort. Ezért, ha egyáltalán nem találunk ilyen lapkát, vagy az piros, lila illetve egyéb feltűnő színekben pompázik, a lelki nyugalmunk megőrzése végett, inkább álljunk el a vásárlástól.